Hoofd & lijf

Waarom staren mensen?

Simon, 6

Diep denk je na over het ontstaan van het heelal. Of gewoon, over wat je vanavond zal gaan eten. Het zou goed kunnen dat je intussen voor je uit zit te staren. Waarom doen mensen dat?

Lekker rustig

Het is makkelijker om je te concentreren op je gedachten als je niet op je omgeving let. Als je voor je uit zit te staren, dan zie je de hele tijd hetzelfde beeld – lekker rustig. Je staart er eigenlijk gewoon doorheen. Na een paar seconden zie je vrij weinig meer.

Dan kun je net zo goed je ogen dichtdoen, zou je misschien denken. Maar als er mensen in de buurt zijn, komt dat een beetje raar over. Bovendien geeft staren een geruster gevoel dan je ogen sluiten. Want wat als er gevaar dreigt, of er gebeurt opeens iets waar je op moet reageren? Dat wil je liever niet missen. Alleen in een veilige omgeving, bijvoorbeeld in je eigen bed, kun je makkelijk ontspannen met je ogen dicht.

Starend meisje

Foto: Petra via Pixabay

Grote rode pukkel

Je kunt ook juist staren naar iets wat je fascineert. Bijvoorbeeld naar dat gekke schilderij dat bij je tante aan de muur hangt. Je kunt je ogen er niet vanaf houden, je wilt er meer over weten, je wilt er steeds iets nieuws in ontdekken. Of naar die grote rode pukkel op de neus van je vriend.

Dat laatste is niet zo beleefd, want mensen vinden het meestal niet fijn als er lange tijd naar ze gestaard wordt. En nog minder als je ze recht in de ogen staart. Ga maar eens een staarwedstrijd met iemand aan: wie houdt het het langste vol om de ander aan te staren zonder weg te kijken? Bonuspunt als je er niet bij knippert!

Beantwoord door Diana de Veld