Hoofd & lijf

Waarom doet het pijn aan je ogen als je in de zon kijkt?

Anouk, 37

Je hebt het vast wel eens gedaan: per ongeluk in de zon kijken. Dat doet pijn! Waarom is dat?

Zwart rondje

Hoe meer licht er in je ogen schijnt, hoe meer je pupil zich samentrekt tot een klein zwart rondje. Ben je in een donkere kamer? Dan zal je pupil juist zo groot mogelijk worden om het kleine beetje licht dat er is op te kunnen vangen.

Probeer het maar eens voor de spiegel in de badkamer, ’s avonds als het donker is. Doe je ineens het licht aan, dan zie je dat je pupil meteen kleiner wordt. Zo zorgt je oog ervoor dat er steeds precies de juiste hoeveelheid licht op het netvlies komt om goed te kunnen zien.

Pijnlijke spiertjes

Als er plotseling veel licht in je ogen schijnt, bijvoorbeeld als je in een heel felle lamp of naar de zon kijkt, dan trekt je pupil zich snel samen om je ogen te beschermen. Dat gaat zo snel en plotseling, dat je oogspiertjes er pijn van doen. Schadelijk is dat niet.

Vrouw schermt ogen af tegen zon

Foto: Yulia Polyakova via Pexels

Kijk je te lang in de zon, dan stel je je ogen bloot aan intense lichtstralen, inclusief schadelijke ultraviolette straling. Je ogen proberen zichzelf te beschermen door de pupil te vernauwen, maar dat is niet genoeg. De lichtgevoelige cellen in je netvlies worden overbelast en dat voel je. Ze kunnen zelfs beschadigd raken. Daarom is het altijd een goed idee om een zonnebril te dragen als je lang wordt blootgesteld aan fel zonlicht .

Beantwoord door Judith Neimeijer