Hoofd & lijf

Waarom zijn sommige mensen kleurenblind?

Jesse, 10

Is die jas nou lichtgroen of lichtblauw? Ook als je niet kleurenblind bent, is het soms moeilijk om het eens te worden over een kleur. Maar bij die blauwgroene jas kan iedereen zich wel vinden in de omschrijving ‘mint’. Kleurenblind ben je pas als je moeite hebt met kleuren die veel minder op elkaar lijken, zoals rood en groen. Waar komt dat door?

Staafjes en kegeltjes

Onze ogen hebben twee manieren om te zien: met staafjes en met kegeltjes. Die staafjes kunnen alleen licht en donker waarnemen, dus geen kleuren. Je gebruikt ze vooral als er weinig licht is. De beeldkwaliteit van deze staafjes is niet geweldig. Denk maar aan wat je ziet als je ’s nachts zonder licht aan naar de wc gaat.

Kegeltjes gebruik je als er veel meer licht is. Ze geven een beter én kleurrijk beeld. Er zijn drie soorten kegeltjes: voor rood, groen en blauw. Als één soort kegeltje het niet goed doet, kun je bepaalde kleuren slecht uit elkaar houden.

Zwart-wit is zeldzaam

Zeldzaam is dat niet: een op de twaalf mannen heeft last van kleurenblindheid. Meestal gaat het dan om rood-groenkleurenblindheid. Bij vrouwen komt kleurenblindheid veel minder vaak voor: ongeveer 1 op de 250 vrouwen heeft er last van.

Kleurenblinden zien dus meestal wel kleuren, maar dan op hun eigen manier. Alleen als alle drie de soorten kegeltjes niet werken, zie je de wereld echt in zwart-wit. Gelukkig is dat heel zeldzaam.

Kun jij lezen wat er in het plaatje hieronder staat? Dan is de kans klein dat je kleurenblind bent!

Ishihara-versie van logo NEMO

Beantwoord door Diana de Veld