Heelal & ruimtevaart

Hoe is de oerknal ontstaan?

Pelle, 6

Eerst was er niets. En toen, plotsklaps, explodeerde er uit het niets een universum. De oerknal was een feit.

Maar hoe is het heelal uit het niets ontstaan? Wat veroorzaakte de oerknal? Nou, dat is misschien wel de grootste vraag aller tijden. We weten het niet!

Geen tijd

De oerknal is het moment waarop ons universum werd geboren. Dus vóór de oerknal was er niks. Geen planeten en sterren, maar ook geen ruimte waarin die dingen konden rondzweven. Er tikte zelfs nog geen tijd!

Het is dus eigenlijk onmogelijk om een antwoord te geven op de vraag wat de oerknal aanzwengelde, want er was… Nou ja, helemaal niks!

Melkweg

Foto: Evgeni Tcherkassk via Pixabay

Eerder heelal

Toch denken wetenschappers wel degelijk na over deze vraag. Een kleine groep daarvan meent dat er voor de oerknal niet niks was, maar dat er toen een ánder heelal bestond. Een voorganger van het onze.

Dat is misschien aan het einde van zijn 'leven' ingestort, waardoor het een piepklein stukje ruimte werd met daarin superveel energie. Precies hoe ons heelal eruit zag op het moment van de oerknal.

Zeker weten doen we het niet. En we zullen het waarschijnlijk ook nooit echt weten. We kunnen namelijk niet tot ‘voor’ de oerknal het heelal in kijken. Dus wat we ook bedenken, we kunnen onze bedenksels niet controleren.

Beantwoord door Ans Hekkenberg