Heelal & ruimtevaart, Aarde & klimaat

Waarom kunnen we alleen op aarde leven?

Noam, 7

Droom je er weleens van om naar een andere planeet te gaan? Nou, pas dan wel op, want helaas kennen we behalve de aarde geen enkele planeet waar je gewoon kunt rondlopen zonder ruimtepak en andere hulpmiddelen. Waarom is de aarde voor ons de enige leefbare planeet?

Genoeg zuurstof

Ten eerste is de temperatuur hier precies goed. Ten tweede is hier genoeg water om te drinken, en zijn er genoeg planten en dieren om op te eten. Ten derde, en waarschijnlijk het belangrijkste: hier is lucht met genoeg zuurstof.

Op andere planeten is het voor ons vaak veel te warm of veel te koud. Ook hebben ze geen stromend water. En er is, voor zover we weten, niks te eten voor ons. Tot slot hebben andere planeten geen lucht die wij kunnen inademen. Hoe onze buurplaneet Mars een groot deel van zijn 'lucht' kwijtraakte, legt planeetwetenschapper Sebastiaan de Vet van de TU Delft uit in dit filmpje:

Aangepast aan de aarde

We boffen dus maar met de temperatuur, het water, het eten en de lucht op aarde. Maar eigenlijk is dat geen mazzel. Dat wij precies die dingen nodig hebben om te overleven, komt doordat we op aarde zijn ontstaan.

Net als alle andere dieren heeft de mens zich de afgelopen honderdduizenden jaren aangepast aan de omstandigheden op aarde. Als je opeens met heel andere omstandigheden te maken krijgt, overleef je dat niet. Net zoals een vis doodgaat als je hem uit het water haalt, gaan wij dood als we zonder hulpmiddelen naar een andere planeet gaan.

Maar misschien vinden we ooit een planeet die heel erg op de aarde lijkt. Dat zou dan wel een mooie vakantiebestemming zijn - als we er tenminste kunnen komen.

Beantwoord door Yannick Fritschy