Heelal & ruimtevaart, Aarde & klimaat

Hoe is water op aarde terechtgekomen?

Aukje, 10

Waarom is op aarde wel leven en op andere planeten, voor zover we weten, niet? Dat komt voor een belangrijk deel doordat we hier stromend water hebben. Maar hoe is dat water op onze planeet terechtgekomen?

De ruimte in

Daar zijn twee mogelijke verklaringen voor. De eerste mogelijkheid is dat het water al vanaf het begin in de aarde zat.

Alleen is dat een beetje onlogisch. Want toen de aarde nog maar net bestond, was hij een stuk kleiner dan nu. Als op zo’n miniplaneet water verdampt, vliegt het meteen de ruimte in. Je zou dus denken dat al het water dat er toen was al snel naar de ruimte is weggelekt.

Levensbelangrijk pakketje

De tweede mogelijkheid is dat het water later, toen de aarde al een stuk groter was, op onze planeet is terechtgekomen. Het is dan meegekomen met kometen of planetoïden. Dat zijn rotsblokken die in de ruimte zweven en soms op aarde belanden. Als dat klopt, is water als een kosmisch pakketje bij ons bezorgd. Een levensbelangrijk pakketje!

Aarde vanuit de ruimte

Foto: NASA

Babyplaneten

Wetenschappers doen nu onderzoek naar kometen en planetoïden, om te zien of die veel water bij zich hebben. Zo ja, dan kunnen ze het spul inderdaad ooit bij de aarde hebben bezorgd.

Ook doen wetenschappers onderzoek naar planeten die net zijn ontstaan rond andere sterren. Als deze babyplaneten al veel water bij zich hebben zonder dat dit weglekt, is de eerste verklaring misschien toch de juiste.

Het kan ook dat beide verklaringen kloppen. Oftewel: de aarde had vanaf het begin al water bij zich en kosmische pakketbezorgers hebben later nog wat extra vocht naar ons toe gebracht.

Water bij de buren

En hoe zit het met water op onze buurplaneet Mars? Dat vertelt planeetwetenschapper Sebastiaan de Vet van de TU Delft in dit filmpje:

Beantwoord door Yannick Fritschy