Aarde & klimaat

Wat is het nut van de dampkring?

Hugo, 5

De dampkring (of de atmosfeer, zo kun je hem ook noemen) is heel nuttig. Eigenlijk is het een dekentje van lucht dat om de aardbol zit. En dat heeft verschillende voordelen voor het leven op onze planeet.

Fijne temperatuur

Ten eerste zit de atmosfeer vol met zuurstof. Dat spul hebben we nodig om te kunnen ademen.

Ook houdt dit laagje lucht de aarde op een fijne temperatuur. Zonnestralen die de aarde bereiken, zouden zonder dampkring meteen weerkaatsen en weer de ruimte in verdwijnen. De dampkring houdt de warmte van deze zonnestralen vast. Daardoor is het over de hele aardbol gemiddeld zo’n 15 graden (soms iets warmer, soms iets kouder). Dat is een fijne temperatuur voor leven.

Beschermend laagje

De dampkring zorgt er verder voor dat de luchtdruk is wat die is. Dat is fijn, want bij een veel lagere luchtdruk zou er geen vloeibaar water op aarde zijn. Dat zou dan zonder pardon de ruimte in vliegen. Handig dus, dat dit luchtlaagje de boel een beetje bij elkaar houdt.

Aardatmosfeer met maan op achtergrond

De dampkring is een dun maar belangrijk laagje lucht rond de aarde. Foto: NASA

In de dampkring zit ook iets wat de ozonlaag heet. Dat laagje beschermt het leven op aarde tegen ultraviolette straling, ook wel uv-straling. Te veel van die straling is slecht voor ons. Ze verbrandt onze huid. Dat heb je zomers vast weleens gemerkt, als je naar buiten gaat zonder je goed in te smeren. De ozonlaag haalt alvast wat uv-straling uit het zonlicht voordat die op aarde valt. Daardoor blijft onze huid – en de rest van ons lijf – intact.

Je ziet: er zijn allerlei redenen waarom we maar wat blij mogen zijn met onze dampkring. Daarom moeten we er goed voor zorgen. Onder andere door er niet te veel vervuilende stoffen in te pompen.

Kwijtgeraakt

Onze buurplaneet Mars is een groot deel van zijn dampkring lang geleden kwijtgeraakt. Hoe dat kon, legt sterrenkundige planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet van de TU Delft uit in dit filmpje:

Beantwoord door Ans Hekkenberg