Wiskunde & natuurkunde, Aarde & klimaat

Waarom is water doorzichtig?

Agniya, 8

In een zwembad kun je makkelijk de lijnen op de bodem zien. En de bodem van de zee is vaak ook zichtbaar. Waarom is water doorzichtig?

Tussen de deeltjes door

Iets is doorzichtig als het licht doorlaat. De ene stof doet dat makkelijker dan de andere.

Vloeistoffen zijn meestal doorzichtiger dan vaste stoffen. Dat komt doordat de deeltjes in een vloeistof minder stevig op elkaar gepropt zitten dan in een vaste stof. Daardoor kan licht in een vloeistof tussen de deeltjes door vliegen, waar het er in een vaste stof vaak tegenaan botst.

Poortwachters

Wel is de ene vloeistof doorzichtiger dan de andere. Je kunt niet zo makkelijk door melk of motorolie heen kijken. Dat heeft te maken met wat voor deeltjes er in de vloeistof zitten.

Zwembad

Foto: massimilianocoperchini via Pixabay

Water bestaat uit aan elkaar gebonden waterstofdeeltjes en zuurstofdeeltjes. Deze watermoleculen zijn geen strenge poortwachters. Ze laten licht makkelijk door.

In melk zitten allerlei opgeloste eiwitten en vetten. Die zijn een stuk strenger dan waterdeeltjes. Daar komt maar weinig licht langs.

Zand en zout

Hoe schoner het water, hoe doorzichtiger het is. Kraanwater of zwembadwater is erg schoon en dus erg doorzichtig.

De zee is wat minder doorzichtig, doordat daar behalve waterdeeltjes ook andere deeltjes in zitten. Stukjes zand bijvoorbeeld, en zout. Die deeltjes blokkeren een deel van het licht.

Toch kun je ook best goed door de zee heen kijken. Gelukkig maar, anders zou duiken behoorlijk saai zijn.

Beantwoord door Yannick Fritschy