Heelal & ruimtevaart

Kunnen we Mars leefbaar maken?

Als je op onze buurplaneet Mars zonder ruimtepak naar buiten loopt, leg je in no time het loodje. Kunnen we daar iets aan doen?

Bijna geen zuurstof

Wil je op Mars net zo makkelijk overleven als op aarde? Dan moeten we de planeet flink onder handen nemen. Om te beginnen is het er veel te koud: tot 140 graden onder nul.

Ook is de lucht op Mars niet geschikt voor ons. Die bevat bijna geen zuurstof – en dat goedje hebben wij mensen toch echt nodig om te ademen. Daarbij is de Mars-lucht ook nog eens veel te dun om in te overleven.

Waar het overgrote deel van de atmosfeer van Mars is gebleven? Dat legt planeetwetenschapper Sebastiaan de Vet van de TU Delft uit in dit filmpje:

Wilde plannen

Voor die te dunne lucht zijn allerlei wilde plannen bedacht. Kunnen we gassen uit de Mars-bodem laten komen door die met grote spiegels op te warmen? Of een ruimterots vol gassen naar de planeet sturen? Die zouden de Mars-lucht dan ‘dikker’ moeten maken.

Als die gassen bovendien broeikasgassen zijn, wordt Mars daar meteen warmer van. Net zoals de aarde opwarmt door koolstofdioxide en andere broeikasgassen die wij de lucht in pompen.

Speciale planten

Dan moet er ook nog genoeg zuurstof in de Mars-lucht belanden. Daar kunnen we planten voor gebruiken, denken sommige wetenschappers. Die zetten hier op aarde het gas koolstofdioxide om in zuurstof. En dat kan misschien ook op Mars.

Wel kan het zomaar duizenden jaren duren voordat er op die manier genoeg zuurstof is. Bovendien moet je aan de slag met speciale planten die op Mars kunnen overleven. Gewone aardse planten zouden het er niet lang uithouden.

Verdwijnende dampkring

En er is nog een groter probleem. De aarde houdt een laagje lucht vast: de dampkring. Dat komt doordat onze planeet in feite een enorme magneet is. Mars is al miljarden jaren geen magneet meer. Daardoor zou een nieuwe, dikke laag Mars-lucht mét zuurstof waarschijnlijk snel het heelal in verdwijnen. Tenzij we Mars op de een of andere manier weer in een magneet veranderen.

Kortom: er zíjn ideeën om Mars leefbaar te maken – maar of die uitvoerbaar zijn? Waarschijnlijk blijft de aarde nog héél lang de enige planeet waar je gewoon buiten kunt rondwandelen.

Dit antwoord is een bewerkte versie van een tekst uit het boek ‘Waarom willen we alles weten?’.