Wiskunde & natuurkunde, Heelal & ruimtevaart

Hoe is tijd ontstaan?

Mara, 10

Soms vliegt hij, soms kruipt hij voorbij. Je kunt er veel van hebben, of weinig, of genoeg, of geen. Je kunt hem uit het oog verliezen, maar ook in het oog houden. Maar hoe is tijd eigenlijk ontstaan?

Dagen, maanden, jaren

Dat hangt ervan af wat je precies met ‘tijd’ bedoelt. We hebben bijvoorbeeld dagen, maanden en jaren. Dat zijn tijdsperiodes die te maken hebben met de aarde, de maan en de zon.

Een dag is de tijd waarin de aarde een rondje om zijn eigen as draait. Een maand is de tijd waarin de maan een rondje om de aarde draait. En een jaar is de tijd waarin de aarde een rondje om de zon draait.

In blokjes opgedeeld

Deze tijdsperiodes zijn dus ontstaan toen de aarde, de zon en de maan ontstonden. Dat gebeurde ongeveer 4,5 miljard geleden.

Klokken

Foto: Gerd Altmann via Pixabay

Veel later kwamen er mensen op aarde die deze tijdsperiodes in kalenders gingen bijhouden. Die mensen gingen de tijd daarna ook steeds verder in blokjes opdelen. Ze bedachten bijvoorbeeld de uren, de minuten en de seconden.

Jaren, maanden en dagen zijn dus tegelijk met de aarde ontstaan. Uren, minuten en seconden zijn veel later door mensen bedacht.

Sinds de oerknal

Maar dit zijn allemaal manieren om tijd in te delen. Hoe tijd zelf is ontstaan, weet niemand. Net als ruimte bestaat tijd al sinds de oerknal.

En er zal altijd tijd blijven. Want tijd is nodig om dingen te laten gebeuren. Zonder tijd zou alles in het heelal altijd hetzelfde blijven. Dat zou heel saai zijn; als een film die eeuwig op pauze staat.

Beantwoord door Yannick Fritschy