Dier & plant

Waarom tel je hondenjaren anders dan mensenjaren?

Stella, 9

Wil je weten hoe oud je hond is? Dan neem je zijn leeftijd en die doe je keer zeven, hoor je weleens. Maar waarom is zo'n rekensommetje nodig?

Snel volwassen

Je telt hondenjaren anders dan mensenjaren omdat een hond sneller volwassen wordt dan een mens. Dierenartsen hebben berekend hoe snel dat gaat.

In zijn eerste jaar groeit een pup bijna even snel als een mens tot zijn veertiende. In één jaar tijd groeit hij dus op van baby tot puber!

Op zijn tweede groeit een hond even hard als wij tussen ons vijftiende en vijfentwintigste. Vanaf zijn derde gaat het iets minder snel. Dan wordt de hond elk jaar zo’n vijf jaar ouder.

Hond met verjaardagsmuts en taart

Foto: Natasha Fernandez via Pexels

Grote en kleine honden

Er is wel een verschil tussen kleine en grote honden. Hoe groter een hond, hoe sneller hij veroudert. Een dwergteckeltje van 5 is in mensenjaren zo'n 36 jaar oud. Terwijl een grote 5-jarige Duitse Dog eigenlijk al een oudje van ongeveer 59 is.

Heel grote honden leven ook wat minder lang dan kleine honden. Waarom, dat weten wetenschappers nog niet precies. In het dierenrijk worden grote dieren juist ouder dan kleintjes. Een olifant wordt in het wild bijvoorbeeld wel zeventig, terwijl een leeuw maar vijftien wordt.

Makkelijker rekenen

Hoe dan ook zijn die hondenjaren dus best ingewikkeld. Daarom nemen we meestal de leeftijd van de hond keer zeven. Dat klopt niet helemaal. Maar het rekent wel zo makkelijk.

Beantwoord door Melanie Metz