Dier & plant

Moet je de nagels van je hond knippen?

Joëlle, 10

Honden hebben soms lange nagels aan hun poten. Moet je dus met Fikkie naar de nagelsalon of niet?

Slijtende nagels

Te lange teennagels zijn niet fijn voor een hond. Zijn tenen kunnen scheef gaan staan. Of de nagels kunnen afbreken. Gelukkig slijten de nagels vaak vanzelf, als het beest rondwandelt.

'Of de nagels genoeg afslijten, ligt aan de ondergrond waarop de hond loopt’, zegt gedragsbioloog Claudia Vinke van Universitair Dierenziekenhuis Utrecht. Wandelt de hond vaak over harde stoeptegels? Dan hoef je zijn nagels meestal niet te knippen.

Maar van een grasveldje slijten hondennagels minder snel. En ook als je hond niet veel kan (of wil) lopen, worden zijn nagels niet zomaar korter.

Hondenpoot

Foto: Jessica Nunes via Pexels

Twijfel je of de hondennagels te lang zijn? Bijvoorbeeld omdat je ze op de grond hoort tikken? ‘Vraag dan je dierenarts om advies’, zegt Vinke. Die kan de nagels ook meteen bijknippen.

Niet zelf knippen!

Ga niet zelf experimenteren met de nagelknipper bij je hond. Je kunt dan per ongeluk in het ‘leven’ knippen. Dat is het stukje waar de ‘dode’ nagel ophoudt en waar de bloedvaten lopen. Knip je in het leven, dan gaat het bloeden en dat doet pijn. En een pijnlijke poot, daar zit geen hond op te wachten.

Beantwoord door Melanie Metz