Hoofd & lijf

Waarom stinkt poep?

Maren, 7

Het is niet altijd fijn om een wc te gebruiken nadat iemand net een grote boodschap heeft gedaan. Of misschien ben jij zelf weleens de boosdoener. Hoe komt het eigenlijk dat we poep zo vinden stinken?

Stinkende gassen

Eet je bijvoorbeeld een boterham, dan reist de gekauwde en doorgeslikte drab via allerlei organen: je keel, slokdarm, maag en darmen. Je darmen zitten vol met allerlei goede bacteriën. Deze bacteriën - ook wel de darmflora genoemd - helpen je bij het afbreken van de voedseldrab. De stoffen die je lichaam kan gebruiken, neem je op. De rest verlaat je lijf in de vorm van poep.

Baby ruikt naar poep

Beeld: FreeImages.com/PhotoObjects.net

Mooi werk dus, maar tijdens het afbreken produceren die darmflora wel veel stinkende gassen. En bij elk bezoekje aan het toilet komt er een deel van die gassen mee met de poep. Dat verklaart de stank die je ruikt als je op de wc zit.

Natuurlijk speelt wat je hebt gegeten ook mee. Zat er bijvoorbeeld eiersalade op je boterham? Dan zal je poep meer stinken dan wanneer er hagelslag op zat. Ei heeft nu eenmaal een sterkere geur.

Lekkere drol?

En waarom vinden we die poepgeur dan zo stinken? Daar komt een stukje evolutie bij kijken. Van poep kun je ziek worden - zeker als de maker ervan bijvoorbeeld buikgriep had.

Stel nu dat er oermensen waren die een drol lekker vonden ruiken. Dan zouden die er makkelijker iets van binnen kunnen krijgen. Daar konden ze dan ziek van worden en soms zelfs aan overlijden. Op die manier bleven er uiteindelijk alleen mensen over die liever uit de buurt blijven van poep.

Zie het als een waarschuwingssignaal: eet iets niet als het stinkt! Behalve eiersalade dan.

Beantwoord door Diana de Veld