Hoofd & lijf

Waarom zijn er zoveel ziektes?

Nisrine en Liam, 12

Verkoudheid, kanker, buikgriep, alzheimer: dit zijn maar een paar van de honderden ziektes die een mens tijdens zijn leven kan oplopen. Waarom zoveel?

Trucjes

Allereerst zijn er heel veel bacteriën en virussen die ons ziek kunnen maken – meer dan 100 miljoen verschillende soorten. Deze verspreiden zich heel makkelijk, zowel van dier naar mens als van mens naar mens.

Bacteriën

Een bergje bacteriën. Foto: © USDA/ARS/EMU

Bovendien passen ziekteverwekkers zich voortdurend aan aan hun gastheren: de dieren en planten waar de bacteriën en virussen op wonen. Heeft de gastheer een manier gevonden om zijn kleine vijanden te verslaan, dan zoeken ze naar trucjes om hem toch weer ziek te maken. Dit leidt steeds tot nieuwe ziektes en varianten van bestaande ziektes.

Foutjes

Dan zijn er nog de ziektes die worden veroorzaakt door foutjes in ons DNA. DNA is het materiaal waarin alle erfelijke eigenschappen opgeslagen liggen die je vader en moeder aan jou hebben doorgegeven. Het bestaat uit kleinere onderdelen: de genen. In die genen sluipen weleens foutjes, die we mutaties noemen. En die kunnen leiden tot ziekte.

Doordat we duizenden genen hebben die allemaal te maken kunnen krijgen met mutaties, zijn er ook veel zogenoemde genetische ziektes.

Gezond blijven

Verder worden sommige mensen ziek doordat ze niet gezond leven. Als je veel te veel eet, kun je bijvoorbeeld diabetes (ook wel suikerziekte genoemd) krijgen. (Wat niet wil zeggen dat iedereen met diabetes dús veel te veel heeft gegeten!) En als je rookt, heb je meer kans op longkanker.

Kortom: talloze zaken kunnen ons ziek maken. Het enige wat je kunt doen om gezond te blijven, is goed voor je lichaam zorgen.

Beantwoord door Naomi Vreeburg