Hoofd & lijf

Waarom rimpelen je vingers in water?

Als je lang in een bad dobbert, gaan je vingers eruitzien als die van een oud omaatje of opaatje. Waardoor gebeurt dat?

Een veelgehoord antwoord: cellen in het buitenste laagje van je huid zuigen water naar binnen als je in bad zit. Daardoor zwelt je huid op en gaat hij rimpelen. Dat zou vooral op je vingers en tenen gebeuren, doordat het buitenste laagje huid daar heel dik is.

Beschadigde zenuwcellen

Maar dat is niet het hele verhaal. Overal op je lijf, maar vooral op je handen, zitten zenuwcellen – wel meer dan een miljoen. Deze cellen pikken informatie uit je omgeving op en geven die door aan je hersenen. Samen vormen ze je zenuwstelsel.

Artsen hebben ontdekt dat mensen met beschadigde zenuwcellen géén rimpelende vingers krijgen in bad. Dat wijst erop dat het zenuwstelsel iets te maken heeft met die rimpels.

Als je lang in het water dobbert, reageert je zenuwstelsel daarop. Het laat de bloedvaatjes die in de huid van je handen en voeten zitten samentrekken. En dat draagt dus ook bij aan die rimpels in je vingers en tenen.

Beter vastpakken

Maar heeft al dat gerimpel nut? We weten het niet zo goed, maar het zou kunnen dat je met gerimpelde vingers natte dingen beter kunt vastpakken. En met gerimpelde voeten zou je niet zo snel uitglijden. Wat wel handig is als je uit een glad bad stapt.

Beantwoord door Naomi Vreeburg