Hoofd & lijf

Waarom moet je huilen van bepaalde liedjes?

Detlev, 51

Heb jij dat ook? Dat je supervrolijk wordt van bepaalde liedjes, terwijl andere steeds waterlanders oproepen? Hoe kan muziek ons zo raken?

Je hele hoofd doet mee

Muziek kan sterke emoties oproepen. Dat komt doordat muziek allerlei netwerken in je brein activeert; je hele hoofd doet mee. Niet alleen de gebieden die met horen te maken hebben dus, maar ook gebieden die te maken hebben met emoties.

Tegelijkertijd kan het 'geheugenvakje' herinneringen van vroeger naar boven laten komen. En je hebt vast weleens gemerkt dat vrolijke nummers je flink kunnen oppeppen. Soms gaan je voetjes zelfs van de vloer. Dat komt doordat ze het bewegingsgebied in je brein activeren.

Tranentrekkend effect

Het is ook heel normaal om af en toe een traantje weg te pinken bij een bepaalde song. Emotionele liedjes wekken gevoelens van nostalgie of verdriet op. Dat gebeurt vooral als je helemaal alleen bent. Op zo’n moment geeft het ‘beloningssysteem’ in je hersenen een soort 'geluksstofje' vrij dat voor dat fijne, weemoedige gevoel zorgt.

Toch is het tranentrekkende effect van liedjes niet bij iedereen even sterk. Dat komt doordat niet alleen het liedje, maar ook jijzelf invloed hebt: je herinneringen, of je met muziek bent opgegroeid, je omgeving en je karakter. Hoe groter je inlevingsvermogen, hoe meer die geluksstofjes bijvoorbeeld een rol spelen bij het ontroerd raken door een droevig liedje, legt muziekpsycholoog Waldie Hanser uit.

In tranen door muziek

Foto: Alessandra Ceja via Pixabay

Troostende muziek

Mensen denken vaak dat droevige liedjes je alleen maar treuriger maken, maar dat is niet zo. Wist je dat bij een emotioneel liedje je hartslag zelfs omlaag gaat en je ademhaling langzamer? Daardoor ga je je rustiger voelen. ‘Soms roepen ze ook positieve emoties op, bijvoorbeeld door een mooie songtekst’, zegt Hanser. ‘Je kunt bijvoorbeeld getroost worden door die teksten of door het gevoel dat je bij de melodie krijgt.’

Laat die tranen dus maar lekker lopen!

Beantwoord door Judith Neimeijer