Hoofd & lijf

Kun je van angsten af komen?

Janna, 35

Als je last hebt van angsten, hoe kun je daar dan het beste mee omgaan?

Extra alert

Iedereen is wel eens bang. Dat is heel normaal en zelfs vaak nuttig. Je kunt je bijvoorbeeld heel gespannen voelen als je iets moet vertellen voor een grote groep mensen. Je voelt je bekeken en twijfelt aan jezelf. Op dat moment gaat je brein in de overlevingsstand en wordt het extra alert. Zo kun je je toch goed concentreren op wat je gaat vertellen.

Maar een angst kan je natuurlijk ook in de weg zitten. Wat doe je daar dan tegen?

Zorg goed voor jezelf

‘Heb je af en toe last van angsten, dan kunnen ontspanningsoefeningen heel goed helpen’, zegt antropoloog Roanne van Voorst. Ze deed onderzoek naar hoe mensen omgaan met angst. Daarbij is het slim om goed voor jezelf te blijven zorgen. Dat betekent goed en genoeg slapen, gezond eten en regelmatig bewegen.

Kind verstopt onder kussens op de bank

Foto: ambermb via Pixabay

Maar bij sommige mensen loopt het uit de hand. Een angst gaat hun dagelijks leven beïnvloeden en ze ontwikkelen een angststoornis. Dan ben je ergens overdreven bang voor zonder dat er echt gevaar is. Denk aan spinnenangst, angst voor de lift of angst om een presentatie te geven.

Anders leren denken

Het goede nieuws is: ook daar is iets aan te doen! Met cognitieve gedragstherapie bijvoorbeeld. In een serie gesprekken word je je dan bewust van je negatieve gedachten (‘ik ben niet interessant genoeg om iets te vertellen voor zoveel mensen’) en hoe die gedachten invloed hebben op wat je voelt (angstig) en hoe je je dan gedraagt (zenuwachtig frunniken, zacht praten, complimentjes afwimpelen). Je leert tijdens de therapie anders te denken (‘ik heb de mensen iets leuks te vertellen’) zodat je beter met je angst kunt omgaan.

Ook Van Voorst is ervan overtuigd dat je je angst kunt overwinnen. ‘Zoiets lukt niet in één keer. Maar je kunt wel regelmatig kleine stapjes nemen. Stapjes in hoe je nadenkt over jezelf en je angsten, en in hoe je die angsten op een veilige manier aangaat. En dan zul je zien dat je veel kunt overwinnen.’

Beantwoord door Judith Neimeijer