Hoofd & lijf

Waarom hebben mensen emoties?

Fiene, 10

Je bent verdrietig als jouw team verliest, blij als je binnen bent voordat die regenbui losbarst, en bang van een enge droom. Soms zijn emoties leuk, soms juist niet – daar zijn het nou net emoties voor.

Gestuurd gedrag

Emoties beleef je in je hoofd, maar ze doen ook wat met je lichaam. Je hart gaat bijvoorbeeld sneller kloppen, je begint te zweten, je maakt bepaalde hormonen aan en je gezichtsuitdrukking verandert.

En heel belangrijk: emoties sturen ook je gedrag. Ben je bang voor het onweer, dan ga je snel naar binnen als het bliksemt. Ben je blij omdat je een goed cijfer hebt gehaald, dan doe je de volgende keer weer je best. En walg je van iets smerigs, dan spuug je het uit.

emoties

Beeld: Gino Grescoli via Pixabay

Grotere overlevingskans

Emoties zijn tijdens de evolutie ontstaan doordat ze nuttig zijn. Doordat je bepaalde dingen fijn of juist niet fijn vindt, maak je keuzes die – in ieder geval in theorie - goed zijn voor jezelf.

Zulke keuzes vergroten de overlevingskans van jouzelf en de mensensoort. Als je niet zou schrikken van die toeterende auto, had je meer kans om erdoor vermorzeld te worden. En als mensen niet zouden genieten van seks, dan kwamen er heel wat minder kinderen op de wereld.

Misschien zul je die emoties soms vervloeken, bijvoorbeeld als je bang of verdrietig bent. Maar stel je eens voor dat je nooit eens ergens wat bij voelde – geen blijdschap, liefde, verbazing of opwinding – dan viel er ook wel bar weinig aan het leven te beleven, toch?

Beantwoord door Diana de Veld