Hoofd & lijf

Hoe kun je weer beter worden?

Otto, 5

Hatsjoe! Snotter! Kuch! Iedereen is wel eens ziek, en meestal gaat dat gelukkig vanzelf over. Maar hoe komt het eigenlijk dat je weer beter wordt?

De verdediging van je lichaam

Als je ziek wordt, komt dat meestal door een virus, een bacterie of een parasiet. Eenmaal in je lichaam worden het er steeds meer. En daar krijg je last van. Je kunt bijvoorbeeld hoesten, of koorts of diarree krijgen.

Zakdoekjes

Beeld: Annaj via Pixabay

Maar je bent niet weerloos! Je lichaam heeft een verdediging: het afweersysteem. Zo heb je witte bloedcellen en antistoffen die door je hele lichaam kunnen reizen om indringers op te sporen en af te breken. Zolang het niet om heel gevaarlijke virussen, bacteriën of parasieten gaat, lukt dat wel. Al kan het even duren.

Soms moet de dokter eraan te pas komen. Die geeft dan vaak medicijnen die je afweersysteem helpen.

Zelf kun je ook wat doen. Rust genoeg en eet gezond, dan kan je afweersysteem lekker aan het werk.

Niet meer beter

Er zijn ook ziektes die niet door virussen, bacteriën of parasieten ontstaan. Bijvoorbeeld kanker, dementie, astma of diabetes. Bij zo’n ziekte is het voor je lichaam meestal moeilijker om beter te worden.

Er zijn dan meer medische behandelingen nodig. En helaas lukt het zelfs dan niet altijd om iemand weer gezond te krijgen. Maar dokters worden er wel steeds beter in, vooral dankzij onderzoek naar ziektes en nieuwe behandelingen.

Beantwoord door Diana de Veld