Techniek, Heelal & ruimtevaart

Hoe komt een raket vooruit in de ruimte?

Nils, 10

Heb je weleens goed gelet op raketten die in tekenfilms en stripverhalen door de ruimte vliegen? Vaak zie je daar een heleboel vuur uit komen. Maar dat kan helemaal niet! Want in de ruimte is geen zuurstof. En zonder zuurstof kan vuur niet bestaan. Hoe komen raketten dan vooruit in de ruimte?

Nou, eigenlijk hoeven ze daarvoor niet veel te doen. Want in de ruimte is niet alleen geen zuurstof, er is helemaal geen lucht. Ook zijn er geen bomen, vogels, verkeerslichten of andere dingen die een vliegend voorwerp kunnen tegenhouden.

Raket in de ruimte

Beeld: NASA

Het enige wat een raket kan stoppen, is de aarde. Als een raket niet genoeg snelheid heeft wanneer hij in de ruimte komt, valt hij terug op onze planeet. Maar als een raket met genoeg snelheid de ruimte in is gekomen, kan hij voor altijd blijven doorvliegen.

Net als bij het zwemmen

Toch wil je ook in de ruimte een raket af en toe wat extra snelheid geven, of een andere kant op sturen. Maar daar heb je geen vuur voor nodig. Het enige wat de raket hoeft te doen, is wat gas uitstoten. Als hij gas naar links uitstoot, gaat hij naar rechts. En als hij gas naar achteren uitstoot, gaat hij extra hard naar voren.

Het is een beetje zoals wanneer je zwemt. Doordat je het water met je armen en benen naar achteren duwt, ga je zelf naar voren. Net zo kan een raket in de ruimte versnellen door gas naar achteren uit te stoten. Alleen is in de ruimte dus geen water of lucht; helemaal niks. Maar dan nog werkt deze truc!

Eigenlijk doet een raket op aarde trouwens hetzelfde. Hij stoot gas naar onderen uit, en vliegt daardoor naar boven. Maar doordat hier wel zuurstof is, verandert dat gas buiten de raket in vuur.

Een raket heeft dus geen vuur nodig om vooruit te komen. Maar het ziet er wel spectaculair uit!

Zelfgemaakt raketje

Zelf een raket(je) bouwen van aluminiumfolie, een lucifer en een satéprikker? Kijk dit filmpje!

Beantwoord door Yannick Fritschy