Techniek, Heelal & ruimtevaart

Wat is het snelste ruimteschip?

Een ruimteschip gaat flink wat sneller dan een auto, trein of vliegtuig. Maar wat is het rapste ruimteschip dat tot nu toe is gebouwd?

Recordsnelheid

Die eer gaat naar de Parker Solar Probe. Dat is een klein, onbemand ruimteschip dat in 2018 is gelanceerd met als taak: de zon van dichtbij bekijken.

In 2021 vloog deze ruimtesonde op een afstand van 10 miljoen kilometer langs de zon. Daarbij haalde hij een recordsnelheid van 150 kilometer per seconde.

Parker Solar Probe met zon op achtergrond

Illustratie: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben

Om een beetje een idee te krijgen van hoe snel dat is: op die snelheid zou je in minder dan vier en een halve minuut rond de aarde kunnen vliegen. Een reis naar de maan zou iets meer dan veertig minuten duren.

Tegelijkertijd is die snelheid weer erg laag als je naar plekken verder weg in het heelal wilt reizen. Stel bijvoorbeeld dat de Parker Solar Probe met 150 kilometer per seconde zou vliegen naar de dichtstbijzijnde ster (op de zon na): Proxima Centauri, hier 40.000.000.000.000 kilometer vandaan. Dan zou het ruimtescheepje daar bijna 8500 jaar over doen!

Zelfgemaakte raket

Oké, qua snelheid komt hij niet in de buurt van de Parker Solar Probe. Toch gaat het zelfgemaakte raketje uit dit filmpje ook best hard.

Beantwoord door Jean-Paul Keulen