Aarde & klimaat

Welke Nederlandse stad heeft de grootste oppervlakte?

Lotus, 8

Als je kijkt naar het aantal inwoners is Amsterdam de grootste stad van Nederland. Maar welke Nederlandse stad heeft de grootste oppervlakte?

Eilandstad

Het antwoord zal je verbazen: Texel. Ja, je hoort het goed! Dit Waddeneiland kreeg in 1415 stadsrechten, dus officieel is het een stad.

En nog een heel grote stad ook, want de oppervlakte is maar liefst 585 vierkante kilometer. Om je een idee te geven: dat is gelijk aan een stuk grond van ongeveer 24 bij 24 kilometer. Daar moet je dan wel bij bedenken dat het officiële oppervlak van Texel voor een groot deel uit water bestaat. Het landoppervlak meet ‘maar’ 170 vierkante meter.

De grootste gemeente

Kijk je niet naar water, maar alleen naar het landoppervlak, dan blijkt Súdwest-Fryslân de grootste gemeente van Nederland te zijn. De landoppervlakte van deze Friese gemeente is wel 523 vierkante kilometer. Bijna net zo groot als Texel mét water dus.

Maar ja, Súdwest-Fryslân is nou niet bepaald een stad. Sterker nog: de gemeente is een samenvoeging van heel veel voormalige dorpen en steden, waaronder Sneek, Bolsward, Stavoren en Hindeloopen.

Geen echte stad?

Laten we dus wat strenger zijn. We kijken alleen naar landoppervlak, zonder water dus, maar het moet wel een stad zijn. Dan komt Apeldoorn als grootste uit de bus. Het landoppervlak daarvan telt bijna 340 vierkante kilometer.

Eén probleempje: Apeldoorn heeft nooit stadsrechten gekregen en is dus volgens sommigen helemaal geen stad. Op zich niet zo'n probleem, want met bijna 170.000 inwoners vinden de meeste mensen Apeldoorn toch meer een stad dan bijvoorbeeld het Zuid-Hollandse Heenvliet. Dat telt maar 2500 inwoners en heeft gek genoeg wél stadsrechten.

Toch is de kous hiermee helaas nog niet af. Ook de gemeente Apeldoorn bevat namelijk wat dorpen, zoals Loenen, Ugchelen en Beekbergen... Al met al blijkt deze vraag dus best moeilijk te beantwoorden!

Dan maar Rotterdam?

Laten we tot slot kijken naar de vier grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Van die vier heeft Rotterdam de grootste oppervlakte (ruim 200 vierkante kilometer). Daar zit dan wel Hoek van Holland bij, plus de havengebieden... Maar misschien is het toch het best om Rotterdam 'dan maar' de grootste stad qua oppervlakte te noemen.

Of we houden het gewoon bij Texel.

Beantwoord door Diana de Veld