Hoofd & lijf, Techniek

Wat maakt een zonnebril goed of slecht?

Soms zou je denken dat een zonnebril vooral een mode-item is. Maar eigenlijk is zo'n ding natuurlijk bedoeld om je ogen te beschermen tegen de zon. Wat maakt een zonnebril goed of slecht?

Oogziektes

Zonder licht heb je niks aan je ogen, maar te veel licht kan je oog beschadigen. Vooral ultraviolet licht, dat wij mensen niet kunnen zien, is gevaarlijk. Als er te veel uv-licht op je ogen valt, is de kans groter dat je oogziektes krijgt zoals staar, sneeuwblindheid en bepaalde vormen van oogkanker.

Een goede zonnebril moet dus óók dat uv-licht verzwakken. Dat is extra belangrijk omdat je pupil wel kleiner wordt als er veel gewoon licht op valt, maar niet als er veel uv-licht op valt. Dus als je een zonnebril draagt die alleen zichtbaar licht wegfiltert, dan staar je met wijd open pupillen in een boel fel uv-licht.

Zonnebril

Foto: Pexels/Pixabay

Of een zonnebril ook uv-licht weg filtert, kun je niet zomaar controleren. Een bril met donkerdere glazen is bijvoorbeeld niet per se beter.

Gelukkig heeft de Europese Unie eisen gesteld, waardoor bijna alle zonnebrillen die hier verkocht worden een goede uv-bescherming bieden. Dus óók die zonnebril die je voor een paar euro koopt bij de drogist.

Krasbestendige brillen

Waar kun je verder nog op letten? Of de bril goed aansluit, zodat er niet te veel strooilicht langs komt. Verder zijn er speciale zonnebrillen voor bijvoorbeeld autorijden, die donkerder worden als er meer licht op valt.

Ook zijn er brillen voor bepaalde sporten – zoals extra stevige en krasbestendige brillen. Als je gaat varen of skiën kun je een polaroidbril kopen. Die filtert zonlicht weg dat op sneeuw of water wordt weerkaatst. Zo heb je minder last van schittering.

Anti-struikelglazen

Verder kunnen zonnebrillen met glazen die aan de bovenkant donkerder zijn dan beneden handig zijn. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat je struikelt als je met je zonnebril op even naar binnen gaat. Of als je tijdens het rijden je dashboard in de gaten wilt houden.

Tot slot moet die bril je natuurlijk goed staan. Als je wilt kun je daar makkelijk duizenden euro’s aan uitgeven, maar zo’n bril is dus niet per se beter voor je ogen.

Beantwoord door Diana de Veld