Aarde & klimaat

Waarom wordt het donker?

Rae, 3

Wat er ook gebeurt, één ding weten we zeker: overdag is het licht en ’s nachts wordt het donker. Hoe werkt dat eigenlijk? Waarom zet de natuur de lampen ’s avonds uit?

Weggedraaid

Het licht dat we overdag zien, komt van de zon. Die schijnt helder licht naar de aarde toe, dat hier alles om ons heen zichtbaar maakt.

Maar 's nachts draait onze plek op aarde van de zon weg. Het licht van de zon kan ons dan niet meer bereiken. Daardoor wordt het donker.

Draaiende aarde

De aarde draait rondjes, dus ook Nederland draait rond. Daardoor staat de plek waar jij woont soms naar de zon toe gericht en soms niet. Beeld: NASA

Skippybal

Dat wegdraaien kun je je misschien gemakkelijker voorstellen als je een proefje in gedachten neemt. Stel je de zon voor als een heel grote lichtgevende bol, met het formaat van skippybal bijvoorbeeld, die je in het midden van de kamer zet. De aarde is een veel kleiner bolletje, een pingpongballetje, dat je op een afstandje van de zon houdt.

Nou is het zo dat de aarde rondjes draait om haar eigen as. Net zoals een balletdanser rondjes draait. De pingpongbal tolt dus rond.

Nederland als stipje

Stel je nu voor dat je met een dikke zwarte stift een stipje zet, ergens op de zijkant van de pingpongbal. Dat stelt de plek op aarde voor waar wij wonen: Nederland.

Als de pingpongbal nu rondjes tolt, zal het stipje eerst naar de ‘zon’ toe gedraaid zijn, en dan weer wegdraaien. Hij draait ernaar toe, en draait dan weer weg. Zo gaat dat steeds maar door.

Als het stipje naar de zon gericht staat, valt er zonlicht op de aarde en is het dag. Als het stipje wegdraait, kan het zonlicht het stipje niet bereiken - en dan is het dus nacht!

Beantwoord door Ans Hekkenberg