Aarde & klimaat

Hoe wordt de opwarming van de aarde berekend?

Jarno, 11

De aarde is al 1,1 graden Celsius warmer dan in 1900, zeggen wetenschappers. Stijgt de temperatuur met nog eens 2 graden of meer? Dan krijg je ellende zoals overstromingen en hittegolven. Die temperatuur moeten we dus scherp in de gaten houden. Maar hoe?

Overal weerstations

Eerst moet je weten hoe warm de aarde nu is. Maar ja, er is niet maar één temperatuur. In de woestijn kan het 45 graden zijn, terwijl het op de Noordpool 10 graden vriest. Daarom moet je de temperatuur op zoveel mogelijk verschillende plekken meten.

Dat gebeurt met weerstations. Dat zijn hokjes vol apparatuur, die zowat overal staan: van in de stad Dubai, in het Midden-Oosten, tot op de Zuidpool. Ze meten de temperatuur, en zaken zoals zonnesterkte en windsnelheid.

Gemiddelde temperatuur stijgt

Elke dag sturen de weerstations hun informatie naar weeronderzoekers. Die verzamelen alle temperaturen op de computer. Daarmee berekenen ze een gemiddelde temperatuur op aarde. Op dit moment is die 15 graden Celsius.

Aarde

Foto: Pixabay via Pexels

Hoe we weten dat de aarde opwarmt? Onderzoekers houden al vanaf ongeveer 1850 het weer bij. Door oude onderzoeken weten we dat het in 1900 gemiddeld 14 graden was. Het is nu dus 1 graad warmer!

Zee en ijs

Behalve aan de temperatuur zie je aan veel andere zaken dat de aarde warmer wordt. Oceaanonderzoekers vinden bijvoorbeeld veel resten van koolstofdioxide in zee. Dat noemen we een broeikasgas; een gas dat de warmte vasthoudt. Hoe meer broeikasgassen, hoe warmer de aarde. IJsonderzoekers zien ook dat het warmer wordt, doordat gletsjers (ijs op berghellingen) sneller smelten.

Daardoor weten we dat er actie nodig is. Voordat de aarde ons te heet onder de voeten wordt.

Beantwoord door Melanie Metz