Hoofd & lijf

Waarom ruik je warm eten beter dan koud eten?

Als er iemand in de keuken aan het koken is, vullen de heerlijke geuren al snel het hele huis. Maar als je broer aan een koude pastasalade zit, ruik je daar helemaal niets van. Warm eten ruik je dus sterker dan koud eten. Waarom is dat zo?

De lucht in

Hoewel je het niet kunt zien, bewegen de microscopisch kleine deeltjes waaruit eten en drinken bestaan meer als ze warm zijn. Deze deeltjes, ook wel moleculen genoemd, kunnen soms zo snel bewegen dat ze de lucht in vliegen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als water kookt en verandert in waterdamp.

Ook de geurmoleculen in warm eten krijgen door de warmte meer kans om aan het voedsel te ontsnappen. Daardoor belanden ze gemakkelijker in je neus.

Eten koken

Foto: Cottonbro Studio via Pexels

Niet alleen is de geur sterker bij warm eten en drinken, ook de smaak is intenser. Dit komt deels doordat je meer geurige stofjes ruikt, deels doordat de smaakpapillen op je tong gevoeliger zijn bij hogere temperaturen.

Minder bitter

Andersom wordt dit trucje toegepast bij bijvoorbeeld bier. Door dit drankje juist koud te drinken, proef je de bittere smaak minder. Daardoor blijft vooral het verfrissende en dorstlessende van de drank over.

Beantwoord door Judith Neimeijer