Heelal & ruimtevaart, Aarde & klimaat

Waarom kun je soms de maan rond de middag zien?

Michaël, 7

Veel mensen denken dat je de maan alleen ’s nachts ziet. Maar dat klopt niet! Overdag kun je de maan vaak ook zien. Soms zelfs om twaalf uur ’s middags. Hoe kan dat?

Niet altijd op dezelfde plek

De maan draait rond de aarde. Over één rondje doet hij ongeveer een maand: daar komt ook het woord 'maand' vandaan.

Door die draaibeweging staat de maan niet altijd op dezelfde plek ten opzichte van de zon. Stel: je bent de aarde en je kijkt naar de zon. Dan staat de maan op sommige dagen voor je, tussen jou en de zon in. Op andere dagen staat de maan links of rechts naast je, aan de zijkant. En soms staat de maan achter je, aan de kant waar de zon niet is.

Volle maan

Op welke plek de maan staat, bepaalt hoe hij er voor ons uitziet. Ook bepaalt die plek op welke tijdstippen we hem kunnen zien.

Als de maan 'achter' de aarde staat, dus aan de kant waar de zon niet is, is het volle maan. We zien dan een grote, ronde maanschijf. Die kunnen we alleen ’s nachts zien. Als de maan aan de zijkant staat, is het halve maan. We zien dan een half schijfje. Die kunnen we een deel van de nacht, maar ook ’s ochtends of ’s avonds zien.

maan overdag

Foto: J Lee via Pexels

Sikkeltje

Als de maan tussen de aarde en de zon in staat, is het nieuwe maan. We zien dan hooguit een klein maansikkeltje. Maar dat sikkeltje kunnen we wel overdag zien, zelfs om twaalf uur ’s middags.

Dit minimaantje valt alleen niet zo op, doordat het felle zonlicht alles overstraalt. Een volle maan in het donker is dan een stuk indrukwekkender!

Stukjes maan op aarde

Hoe stukjes van de maan op aarde kunnen belanden, legt planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet uit in dit filmpje.

Beantwoord door Yannick Fritschy