Hoofd & lijf

Waarom is popcorn zo lekker?

Pepijn, 6

Als je een filmpje pakt in de bioscoop, hoort een bak popcorn er natuurlijk bij. Maar wat maakt deze snack nou zo lekker?

Openknallende korrels

De naam zegt het al: popcorn is gemaakt van maïs (corn in het Engels). Als je weleens aan een maiskolf hebt geknabbeld, gewoon zo van het land, dan weet je: echt bijzonder is de smaak van maïskorrels niet. Ze zijn hard en taai.

Het wordt een heel stuk beter als je maïskorrels poft of 'popt'. Bij een temperatuur van 175 à 180 graden Celsius verdampt het beetje water in de korrel. Daardoor ontstaat druk en zwelt het zetmeel in de korrel op. De korrel knalt daardoor open en verandert in een luchtige, knapperige snack.

Popcorn

Foto: Markus Spiske via Pexels

De hitte zorgt er verder voor dat er allerlei smaakstoffen ontstaan die de maïskorrels een stuk zoeter maken. Ook krijgt popcorn daardoor z’n typische geroosterde geur. Extra lekker wordt de popcorn natuurlijk als je er een beetje suiker, zout of een ander smaakje, zoals karamel, bij doet.

Amerikaanse snack

Wist je trouwens dat popcorn een echte Amerikaanse snack is? Al rond 1900 vonden Amerikanen de popcornmaker uit.

In Nederland werd popcorn pas in de jaren zeventig en tachtig echt populair. Dat kwam doordat we toen vol bewondering naar de Verenigde Staten keken en doordat bioscopen hier het gingen verkopen.

Beantwoord door Judith Neimeijer