Wiskunde & natuurkunde

Hoe verandert maïs in popcorn?

Tobias, 7

Als jij in de sauna zit, verander je niet opeens in een lekker zacht, wit, luchtig, krokant schuimpje. Waarom worden pofmaïskorrels dan wel popcorn als je ze verhit?

Zachte kern

Pofmaïs kun je vergelijken met een kluis. De korrels hebben een saaie, harde buitenkant. Maar binnenin zit iets anders verstopt. Geen goud of diamanten, maar een kleine, zachte kern met gezonde voedingsstofjes, zoals eiwitten, zetmeel en water.

Zodra je een maïskorrel verhit in de magnetron of in een pan met olie, wordt ook die binnenkant heel heet. Daardoor gaat het water daarbinnen koken en verandert het in stoom.

Popcorn

Foto: Rhett Maxwell

Van nature neemt stoom meer ruimte in dan vloeibaar water. Maar er is een klein probleempje. De harde schil. Die is waterdicht. De stoom wil dus meer ruimte, maar krijgt die niet!

Exploderende korrel

Er ontstaat een strijd tussen de schil en de stoom. Met steeds meer kracht drukt de stoom van binnen tegen de schil. Harder. En harder. Totdat de druk zo groot wordt dat de schil openscheurt en de korrel - pop! - naar buiten toe explodeert.

De stoom zet dan heel snel uit en blaast de kern met al zijn eiwitten en zetmeel op tot een luchtige, schuimachtige structuur. En dat kauwt verdomd lekker weg.

Beantwoord door Sebastiaan van de Water