Hoofd & lijf

Waarom heeft de één een kortere reactietijd dan de ander?

Joël, 10

Of je nu door het verkeer rijdt, aan het schieten bent in Fortnite of een ouderwets potje Halli Galli speelt: een snel reactievermogen komt vaak van pas. Maar helaas: niet iedereen is even snel. Hoe komt dat?

Seintje naar je spieren

Om ergens op te reageren, moet je eerst iets waarnemen, bijvoorbeeld een lichtflits of een geluid. Daarna moeten je hersenen bedenken wat er moet gebeuren. En vervolgens moeten je spieren in beweging komen.

Al die dingen kosten tijd. Als je ouder wordt, neemt je reactietijd toe. Je hersenen doen er dan langer over om te bedenken wat je moet doen. Ook komt het seintje naar je spieren wat later aan.

Controller

Foto: Olichel via Pixabay

Maar ook mensen die even oud zijn, verschillen vaak in reactietijd. Dat kan met veel dingen te maken hebben. Bijvoorbeeld met intelligentie: mensen met een hoger IQ hebben gemiddeld een kortere reactietijd. Hersenziektes zorgen er daarnaast meestal voor dat je trager wordt.

Hoe snel je reageert, lijkt voor een deel ook erfelijk bepaald. Verder neemt je reactietijd af als je weinig geslapen hebt, te weinig vocht hebt binnengekregen of als je alcohol hebt gedronken. (Dus niet rijden met een drankje op!)

Trainen helpt

Wil je je reactietijd verkorten? Zorg dan dat je fit en uitgerust bent. Hou je aandacht er goed bij en probeer te ontspannen. Training helpt ook, vooral als het om één taak gaat. Bijvoorbeeld om zo snel mogelijk op die bel te rammen bij Halli Galli.

Beantwoord door Diana de Veld