Hoofd & lijf

Hoe kun je honderd worden?

Gerard, 78

Niemand kan je garanderen dat je honderd jaar zult worden. Maar de kans groter maken dat je zo oud wordt: dat kan wel.

Blauwe zones

Het allerbelangrijkste recept voor een lang leven is een gezond leven. Dat betekent gezond eten, actief blijven, een positieve kijk op het leven, en veel familie en vrienden om je heen.

Iemand die hier alles van weet, is Dan Buettner. Hij onderzocht meer dan vijftien jaar lang gebieden waar de meeste honderdjarigen wonen, de Blue Zones ('blauwe zones'). Bewoners van deze gebieden worden niet alleen heel oud, ze blijven ook opvallend vitaal en hebben minder last van ouderdomskwalen.

Oude man

Foto: Pixabay

Vier dingen

Nu hoef je niet naar een van de Blue Zones te verhuizen om honderd te worden. Buettner schreef een boek over zijn onderzoek: The Blue Zones: Secrets for Living Longer. Ook is er een nieuwe serie op Netflix over dit onderwerp: Live to 100: Secrets of the Blue Zones.

Wat zijn dan, volgens Buettner, de vier dingen die de langstlevende mensen ter wereld doen?

  1. Natuurlijke beweging. Mensen in de Blue Zones hebben geen abonnement op de sportschool. Ze wandelen in plaats van de auto te nemen. Verder doen ze veel klussen met de hand; ook de ouderen. Ze hakken hout, kneden brood, werken in de tuin en repareren hun huis. Dat werk houdt hun lichaam en geest in topconditie. Ook geeft het ze een boel voldoening en ervaren ze minder stress.
  2. Een doel in het leven. In de Blue Zones hebben mensen een duidelijk doel om ’s ochtends uit bed te komen. Dat doel heeft vaak te maken met hun familie, persoonlijke passies, geloof of projecten die ze belangrijk vinden. Naar dat doel toewerken geeft voldoening en meer betekenis aan hun leven. Hoewel ze hard werken, ook op hoge leeftijd, nemen ze dagelijks tijd voor ontspanning. Daarbij zijn ze liever gezellig samen met anderen dan dat ze voor de tv gaan hangen.
  3. Gezonde voeding. In de Blue Zones eten mensen grotendeels plantaardig. Hun dieet bestaat uit verse groenten, fruit, noten en knollen, met af en toe een glas wijn erbij. De mensen genieten van een kleine hoeveelheid gezond voedsel dat ze zelf bereiden en vaak ook deels zelf verbouwen in hun moestuin.
  4. Sociaal netwerk. Mensen in de Blue Zones vinden hun gezin en hun partner belangrijk. Ze onderhouden sociale banden actief en betrekken ouderen bij van alles. Volgens deze mensen helpen goede vriendschappen ze om de juiste keuzes te maken in het leven. Zo voorkomen ze dat ze ongezonde dingen doen, zoals beginnen met roken.

Beantwoord door Judith Neimeijer