Hoofd & lijf

Waarom doet het pijn als je je stoot?

Hugo, 8

Je kent vast wel het verschrikkelijke gevoel als je je teen tegen de tafelpoot hebt gestoten. Au! Wat is de functie van die pijn eigenlijk?

Alarmsignaal

Pijn betekent meestal dat er iets mis is. Bij een schaafwondje is je huid kapot en bij een verstuikte enkel zijn je enkelbanden iets te ver opgerekt. En al is er aan de buitenkant niets te zien, ook als je je teen aan de tafelpoot stoot, ontstaat schade. Kleine bloedvaatjes onder je huid gaan kapot, waardoor daar bloed uit kan stromen. En dan krijg je een zwelling en een blauwe plek.

Als er iets stuk gaat, sturen pijnzenuwen in je huid, spieren en andere weefsels onmiddellijk een signaal via je ruggenmerg naar je hersenen. Die reageren door het stofje prostaglandine af te geven. Op dat moment ervaar je de pijn.

Man voelt aan zijn kuit

Foto: Kindel Media via Pexels

Pijn is niet fijn, maar wél een belangrijk alarmsignaal voor je lichaam. Het zorgt ervoor dat je jezelf beschermt. Je maakt je schaafwond schoon en plakt een pleister. Je houdt rust met je zere enkel. Je doet voortaan voorzichtiger met je tenen. En als je per ongeluk een hete deksel van de pan pakt, zorgt de pijn ervoor dat je je hand onmiddellijk terugtrekt. Zo houd je daar geen brandwonden aan over.

Blij met pijn

Er bestaan mensen die door een erfelijke ziekte helemaal geen pijn voelen. Bij hen gaat het vaak mis. Ze lopen te lang rond met blaren op hun voeten, waardoor de huid gaat ontsteken. Ze verbranden hun slokdarm door te hete thee te drinken. Of ze verliezen veel bloed doordat ze niet doorhebben dat ze een ernstige snijwond hebben opgelopen. Wees dus maar blij dat je pijn kunt voelen!

Wil je toch wat minder last van pijn hebben? Dat kan - want je kunt je pijngrens verleggen. Hoe, dat legt wetenschapper Hans Timmerman van de Rijksuniversiteit Groningen uit in dit filmpje.

Beantwoord door Judith Neimeijer