Hoofd & lijf

Kun je allergisch zijn voor iets wat nog niet bestaat?

Coci, 20

Hatsjie! Veel mensen zijn allergisch. Bijvoorbeeld voor pollen of voor pinda’s. Maar kun je ook allergisch zijn voor een stofje dat nog niet bestaat?

Een beetje tijd nodig

‘Bij een allergie reageert je lichaam op een stofje waar het niet op hoeft te reageren’, laat Shanna Bastiaan-Net van het Allergie Consortium van Wageningen University & Research weten. ‘Het lichaam denkt dat een stofje gevaarlijk is, terwijl dat niet zo is.’

Eigenlijk ‘hebben’ mensen geen allergie, maar ‘ontwikkelen’ ze die. Dat kan al heel vroeg gebeuren (in de baarmoeder of vlak na de geboorte), maar het lichaam heeft op zijn minst een beetje tijd nodig om een stofje als gevaarlijk te gaan zien.

Nieuwe stofjes

‘Doordat een allergie zich moet ontwikkelen, kun je strikt genomen geen allergie hebben voor een stofje dat nog niet bestaat’, zegt Shanna Bastiaan-Net dan ook. ‘Maar als er een nieuw stofje wordt uitgevonden, kan het natuurlijk wel dat mensen daar allergisch voor wórden.’

Ook kan er kruisallergie optreden. Daarbij zijn mensen allergisch voor een bepaald stofje en reageert hun lichaam ook op stofjes die daar veel op lijken. Als een nieuw stofje erg zou lijken op een bestaand stofje, kan het daardoor dus wel een allergische reactie opwekken.

Beantwoord door Rik Peters