Techniek, Heelal & ruimtevaart

Kunnen we in de ruimte zonne-energie opwekken?

Mike, 9

Het is altijd zonnig, 10.000 kilometer boven je hoofd. Wolken bestaan daar niet. En het wordt er ook nooit nacht. Moeten we dus niet als de wiedeweerga gigantische zonnepanelen de ruimte in lanceren?

Zonnevleugels

Met zijn stralen stuurt de zon miljarden keren meer energie de ruimte in dan wij hier op aarde opvangen met onze zonnepaneeltjes. We hoeven dus maar een paar procent van al dat licht op te vangen en al onze energiezorgen zijn voorbij.

En werken zonnepanelen goed in de ruimte? Gelukkig wel, voor de astronauten aan boord van het ruimtestation ISS. Zij hebben veel stroom nodig, onder andere om verse zuurstof te produceren. En die stroom krijgen ze dankzij de twee 35 meter lange zonnevleugels van het ISS.

Zon vanuit het ISS

Foto: NASA

Het is dus eigenlijk een heel goed idee om gigantische zonnepanelen de ruimte in te sturen. Wetenschappers hebben al bedacht dat je met opblaasbare spiegels extra veel zonlicht op zo’n ruimtepaneel kunt laten schijnen.

Alle opgevangen energie terugsturen naar de aarde is ook geen probleem, denken experts. Dat kun je bijvoorbeeld doen via een supersterke laserstraal.

Lege daken

Waar wachten we dan nog op? Nou het is voorlopig veel te duur. Zolang we nog miljarden lege daken over hebben, is het veel goedkoper om daar zonnepanelen op te zetten. Maar in de toekomst zullen we ongetwijfeld ook op de maan, op mars, op asteroïden en in de lege ruimte zonne-energie opvangen!

Beantwoord door Sebastiaan van de Water