Hoofd & lijf

Krijg je het echt heet van sambal?

Pittig eten noemen we ook wel heet. Maar kríjg je het letterlijk warmer van bijvoorbeeld een te grote schep sambal op je nasi?

Zweten

Het stofje dat iets pittig maakt, heet capsaïcine. Dat vind je bijvoorbeeld in rode pepers. En in sambal, het spul dat van zulke pepers wordt gemaakt.

In elk geval líjkt het alsof je het warm krijgt van capsaïcine. Als dit stofje op je tong komt (of in je ogen), veroorzaakt het een branderig gevoel. En daar reageert je lichaam net zo op als op echte warmte. Je begint bijvoorbeeld te zweten.

Maar krijg je het ook echt warm? Ja, zo blijkt. Tot zeker een uur nadat je een boel capsaïcine hebt binnengekregen, is je lichaamstemperatuur hoger dan normaal. Nog niet eens één graadje; koorts kun je het dus niet noemen. Wel is capsaïcine het enige bekende stofje dat überhaupt je lichaamstemperatuur laat stijgen.

Pijnbestrijder

Capsaïcine kun je ook gebruiken om pijn te bestrijden. Hoe dat werkt? Dat legt pijnwetenschapper Hans Timmerman van de Rijksuniversiteit Groningen uit in dit filmpje.

Dit antwoord is een aangepaste en aangevulde versie van een tekst uit het boek 'Waarom drinken we zoveel koffie'.