Hoofd & lijf

Hoe ontstaat snot?

Danton, 10

Snot: niet het meest smakelijke onderwerp om over te praten, maar wel heel belangrijk voor je lichaam. Zo belangrijk dat je per dag meer dan een liter van dit slijmerige goedje aanmaakt - ook als je niet verkouden bent! Maar waar komt snot eigenlijk vandaan?

Slijmfabriekjes

In je neus zit altijd een waterig soort slijm. Dat wordt gemaakt in speciale slijmfabriekjes in je slijmvlies, de dunne, plakkerige bekleding aan de binnenkant van je neus.

Ook in je keel, longen, mond, maag en darmen zitten slijmvliezen. Met hun vochtige slijm beschermen deze slijmvliezen ons tegen schadelijke indringers, zoals virussen en bacteriën.

Geelgroene smurrie

In de herfst en winter hangen er meestal veel virussen in de lucht. Dan is de kans groot dat je verkouden wordt. Op dat moment gaan de slijmfabriekjes harder werken om meer en dikker slijm met afweerstofjes te maken. Zo kan het slijm de ongewenste gasten goed vastplakken en uitschakelen.

We noemen die geelgroenige smurrie dan 'snot'. Door te niezen blaas je alle dikke, vieze snot weg met virus en al. Hopelijk in je elleboog of zakdoek.

Vrouw snuit neus

Foto: Mojca-Peter via Pixabay

Vieze prut

Maar neusslijm doet nog meer. Het maakt de lucht die je door je neus inademt alvast wat warmer en vochtiger voordat die in je longen terechtkomt. Ook vangt het slijm stofdeeltjes uit de lucht.

Dan zorgen hele kleine trilhaartjes in je neus en keel ervoor dat de vieze prut naar beneden beweegt, zodat je hem door kunt slikken.

Beantwoord door Judith Neimeijer