Dier & plant

Hoe kunnen tulpen in een vaas doorgroeien?

Als je een boeket met allerlei verschillende bloemen in een vaas zet, zie je dat de tulpen al snel boven de andere uit groeien. Waarom?

Opvallend

Het is best handig voor tulpen om door te groeien als ze zijn afgesneden. Door groter te groeien dan de andere bloemen, zorgen ze er namelijk voor dat ze meer opvallen voor bijen en andere insecten.

Deze beestjes kunnen de tulpen vervolgens bestuiven. Dit betekent dat ze de stuifmeelkorrels van de ene bloem naar de andere brengen. Op die manier kunnen er nieuwe tulpen op andere plekken groeien.

Tulpen

Foto: Mooncross via freeimages.com

Rekken en strekken

Dat de tulpen doorgroeien in een vaas heeft te maken met auxine. Dit stofje speelt een grote rol in het groeien van de plant. Het zorgt ervoor dat cellen zich als het ware strekken, zodat een stengel in de lengte kan groeien.

Auxine zit in de bladeren én in de bloemen van een tulp. Vooral in de bloemen is het stofje belangrijk als de plant eenmaal in de vaas staat. Het zorgt er dan voor dat de cellen in het bovenste deel van de stengel – tussen de bloemen en de bovenste bladeren – zich strekken. Zelfs als de plant al is afgesneden.

Nét anders

Maar: hebben alleen tulpen dit stofje dan? Nee. Maar tulpenstengels groeien net even iets anders, worden net wat vroeger geoogst en kunnen net wat langer water opnemen dan andere bloemen. Daardoor kunnen deze bloemen net wat verder groeien dan de rest van het bosje.

Beantwoord door Naomi Vreeburg