Dier & plant

Waarom slapen vleermuizen ondersteboven?

Amy, 5

Na een lange nacht motten vreten, is niets fijner dan lekker ondersteboven hangend in slaap dommelen, toch? Dat vinden vleermuizen althans. Waarom slapen ze eigenlijk zo gek?

Te slappe vleugels

Stel dat je een vleermuis bent. Je ligt op de grond te relaxen en dan hoor je iets achter je. Je draait je om. En kijkt recht in de ogen van een hongerige wezel.

Wat doe je dan? Snel wegvliegen, toch?

Helaas! Vleermuizen kunnen niet vanaf de grond opstijgen. Hun vleugels en achterpoten zijn daar te slap voor. Ze kunnen zelfs niet staan of springen.

Vleermuizen die hangen in een grot

Foto: Jessicajil

Als ze willen vliegen, moeten ze eerst op vier poten als een onhandige rat ergens opklauteren. Daarna kunnen ze zich laten vallen. Eenmaal in de lucht fladderen ze wél soepel weg.

Vastgeklikt

Maar op de grond zijn vleermuizen dus kansloos tegen roofdieren. Ze hebben daarom een speciaal slaapplekje nodig. Eentje waar ze zich in geval van nood meteen kunnen laten vallen.

Een richel in een beschutte grot is daar ideaal voor. Ook doordat vleermuizen daar hun achterpoten vast kunnen klikken. Daardoor kost het ze geen moeite om te blijven hangen, en kunnen ze veilig en ontspannen in slaap dommelen.

Beantwoord door Sebastiaan van de Water