Hoofd & lijf

Hoe kan een tatoeage altijd blijven zitten?

Lars, 6

Laat je op je achttiende een draak op je rug tatoeëren? Dan zit dat beest er op je negentigste nog. Hoe kan dat?

Welk huidlaagje?

Een tatoeage wordt gemaakt met prikjes van kleine naalden. Langs die naaldjes loopt de tattoeage-inkt je huid in. Hoe diep de naaldjes gaan, is belangrijk voor hoe lang de tattoo blijft zitten.

Je huid bestaat namelijk uit meerdere lagen. De buitenste is de opperhuid. Die verliest steeds oude huidcellen en maakt nieuwe aan. Zet je daar je tattoo? Dan zou die snel verdwijnen.

'De tattoo zit daarom nooit in de buitenste huidlaag. In plaats daarvan zit hij een laag dieper, in de lederhuid', legt Sebastiaan van der Bent uit. Hij is dermatoloog (huidarts) bij de Tattoo poli in Leiden. De tatoeëerder prikt precies diep genoeg om in die diepere huidlaag te komen: 1 of 2 millimeter. Daar blijft de inkt netjes zitten.

Te groot om op te ruimen?

Een tattoo blijft ook lang zitten dankzij speciale gekleurde stoffen in tattoo-inkt: pigmenten. Die heb je in allerlei tinten: rood, blauw, zwart, geel, groen. ‘Die tattoo-pigmenten lossen niet op in vocht in je huid', zegt Van der Bent. Daarom blijf je ze zien.

Maar: in de huidlaag waarin de tattoo zit, heb je wél opruimcellen. Die breken ziekmakers af, zoals bacteriën. Waarom ruimen die de tattoo-pigmenten niet op? ‘Wetenschappers doen daar onderzoek naar', vertelt Van der Bent, ‘Ze denken dat de pigmentdeeltjes te groot zijn om op te ruimen. Maar precies weten ze dat nog niet.'

Man met tatoeages

Foto: Bruno Salvador via Pexels

Pigmenten kapotschieten

Je hebt dus in principe je hele leven plezier van een tattoo. Of nou ja, plezier… Je kunt ook spijt krijgen. Bijvoorbeeld als je de naam van je liefje op je arm hebt gezet en het gaat uit! Of je krijgt een hekel aan draken.

Dan kun je de tattoo laten weghalen in een speciale kliniek. ‘Een laser schiet dan de pigmenten kapot', vertelt Van der Bent. Dat lukt niet in één keer. ‘Je moet soms wel tien keer terugkomen.’

Denk dus altijd goed na voor je een tatoeage neemt. Je komt er niet zomaar weer vanaf!

Beantwoord door Melanie Metz