NEMO Science Museum 's avonds

Science Spektakel

Beleef op vrijdag 8 december een spetterende science show op en rond het water van het Amsterdamse Oosterdok, naast het iconische gebouw van NEMO. Drie verbluffende wetenschappelijke experimenten worden hier live uitgevoerd.

Uniek evenement in de buitenlucht

100 jaar NEMO Science Museum wordt op veel verschillende manieren gevierd. Maar dit is wel een van de meest bijzondere: een uniek buitenspektakel op vrijdagavond 8 december. NEMO voert in de buitenlucht drie beroemde — en spectaculaire! — experimenten live uit.

Drie keer verbazingwekkend

Op het water tussen NEMO en het Marineterrein wordt er een echte boot opgetild met een doodgewone stofzuiger. Er gaat een gigantisch wiel de lucht in. En er wordt een echte raket afgeschoten. Wetenschapsjournalist Anna Gimbrère en wetenschapper Noor Abdulhussain presenteren deze verbazingwekkende show.

Iedereen kan het gratis bekijken

Het NEMO Science Spektakel is voor iedereen te zien vanaf de kade op het Marineterrein in Amsterdam en het kost niks. Meemaken? Je hoeft je niet aan te melden, maar het kan natuurlijk wel druk worden. Dus zorg dat je op tijd komt.

Bij maximale capaciteit worden er geen mensen meer toegelaten op het terrein.

Datum en tijd: vrijdag 8 december om 18.30 uur
Duur: 30 minuten
Plaats bezoekers: Marineterreinkade, toegang vanaf 17.45 uur
Entree: gratis

Waarom? Om nieuwsgierigheid te vieren!

Al 100 jaar prikkelt NEMO de nieuwsgierigheid bij mensen. De wetenschappelijke principes die op 8 december worden gedemonstreerd zijn behoud van impuls, vacuüm en luchtdruk. Principes die in ons dagelijks leven op allerlei manieren voorkomen en die ontdekt zijn door het stellen van vragen, experimenteren en fouten maken om zo verder te komen.

Het wiel dat in dezelfde richting wil blijven draaien

Het experiment met het gigantische wiel is gebaseerd op de wet van behoud van impuls. Dit principe geeft aan dat als een wiel met een bepaalde massa rond zijn as draait, dat wiel in dezelfde richting wil blijven draaien en niet omklapt. Dit principe werd al toegepast in de gyroscoop die in 1851 door Léon Foucault is ontwikkeld.

De bol die zestien paarden niet uit elkaar kunnen trekken

Otto van Guericke, burgemeester van Maagdenburg, deed al in 1654 onderzoek naar het vacuüm. Met zijn zelfgemaakte vacuümpomp pompte hij de lucht uit twee halve bollen van brons. Door het vacuüm werden de twee helften tegen elkaar aangedrukt. Zo vormden ze een bol die zelfs door zestien paarden niet uit elkaar getrokken kon worden. Dit principe wordt gedemonstreerd met een echte boot van vier meter lang... en een simpele stofzuiger.

De raket die de zwaartekracht te slim af is

Voor het principe van stuwkracht wordt er een raket van 2 meter gebruikt. Om een raket af te schieten naar de ruimte is een kracht nodig die groter is dan de zwaartekracht. Hoewel duizend jaar geleden de eerst vuurwerkpijlen al de lucht in gingen, is pas in 1915, door de Amerikaan Robert Goddard, een raket gemaakt met de potentie om in de ruimte te komen. Hij verbeterde de uitstoot van gassen en lucht. Zo kon hij een veel grotere stuwkracht creëren dan ooit tevoren.