Wiskunde & natuurkunde

Wat gebeurt er met je schaduw als je sneller dan het licht gaat?

Nynke

Cowboy Lucky Luke schiet sneller dan zijn schaduw. Kun je ook sneller lópen dan je schaduw? En wat gebeurt er met je schaduw als je sneller gaat dan het licht?

Vertraging

Als je op de stoep loopt, blokkeer je een deel van het zonlicht. Dat licht komt daardoor niet op de stoep terecht. Op de plek waar het licht zonder jou zou zijn geland, zie je dan je schaduw.

Eigenlijk ben je altijd iets sneller dan je schaduw. Want het duurt eventjes voordat het licht dat langs jou beweegt de grond bereikt. Als jij dus een paar stappen naar voren zet, valt er pas iets later weer licht op de plek waar net nog je schaduw was. Daardoor beweegt je schaduw net wat later dan jijzelf naar voren.

Licht gaat alleen supersnel: met een miljard kilometer per uur. Daardoor merk je niks van deze kleine vertraging van je schaduw.

Achterstand

Dat wordt anders als je heel hard beweegt. Stel dat je half zo snel gaat als het licht en dat je schaduw achter je is. Dan ben je al ongeveer een meter naar voren gegaan op het moment dat je schaduw nog in beweging moet komen. Je schaduw zou dan de hele tijd een meter op jou achterliggen!

Twee mensen met hun schaduwen

Foto: Armin Rimoldi via Pexels

Hoe hoger je snelheid, hoe groter die achterstand. Als je even snel zou gaan als het licht, zou je schaduw ongeveer twee meter op je achterliggen. Als je nog harder zou gaan, zou de achterstand nog groter worden.

Einstein

Stel nu dat je schaduw niet achter je, maar voor je op de stoep te zien is. Als je dan supersnel beweegt, haal je hem in. Dan is je schaduw opeens onder je in plaats van voor je. Of hij is achter je, maar dan wel met het hoofd aan de voorkant en de voeten aan de achterkant. Dat zou er heel gek uitzien.

In het echt kun je helaas niet sneller dan het licht bewegen. Dat heeft Albert Einstein ontdekt met zijn relativiteitstheorie.

Maar sneller lopen dan je schaduw kan dus wel. Om dat te zien, moet je alleen wel met ongeveer een miljoen kilometer per uur rennen. Nog even trainen dus!

Beantwoord door Yannick Fritschy