Hoofd & lijf

Waarom kan de mens niet vliegen?

Hoe wild we ook met onze armen flapperen, we komen niet van de grond. Waarom zit vliegen er voor mensen niet in?

Stevige botten

Mensen verplaatsen zich niet met vleugels door de lucht, maar met twee benen over land. Die manier van voortbewegen kost onze soort de minste energie. Ook kunnen we hierdoor meer voedsel en andere spullen tillen; onze armen hebben we nu immers vrij.

Vliegen is voor de mens dus niet voordelig. Voor vogels en vleermuizen wel. Hun lichamen zijn dan ook heel geschikt om door de lucht te reizen. De botten van deze dieren zijn bijvoorbeeld heel stevig. Onze botten zijn niet stevig genoeg om de kracht die erop komt te staan tijdens het vliegen aan te kunnen.

Vliegende meeuw

Foto: 4843/freeimages.com

Maar worden de vogels met hun stevige botten dan niet te zwaar om op te stijgen? Nee, dat zit zo. Onze botten zitten vol met zogenoemd beenmerg. Die van vogels zijn veel holler. Dus: de wanden van hun botten zijn dan weliswaar stevig en zwaar, de binnenkant is licht.

Sterke spieren

Bovendien hebben vliegende beesten sterkere spieren dan wij. Door zijn flinke borstspieren kan een vogel krachtig en voor een lange tijd met zijn vleugels flapperen. De vleermuis heeft vooral sterke spieren in zijn vleugels zelf zitten.

Al deze aanpassingen hebben wij dus niet. Vliegen kunnen we daarom alleen in een vliegtuig – of in onze dromen.

Beantwoord door Naomi Vreeburg