Heelal & ruimtevaart

Waarom is Mercurius niet allang opgeslokt door de zon?

Alexander, 65

Mercurius is de kleinste planeet in het zonnestelsel: hij is maar net iets groter dan de maan. Bovendien staat ie drie keer zo dicht bij de zon als de aarde. De zon trekt met zijn enorme zwaartekracht alles in de buurt naar zich toe. Waarom heeft hij dit ukkie dan niet allang opgeslokt?

Draaimolen

Dat komt doordat Mercurius heel snel is. Hij heeft maar 88 dagen nodig om een rondje om de zon te maken, terwijl de aarde daar 365 dagen over doet. Soms vliegt Mercurius met wel 60 kilometer per seconde door de ruimte – twee keer zo snel als de aarde!

Zon en planeten

Beeld: NASA/JPL

Als iets snel ronddraait, wordt het naar buiten geduwd. Daarom moet je je in de draaimolen goed vasthouden om er niet uit geslingerd te worden.

Mercurius wordt door de zwaartekracht naar de zon toe getrokken. Maar door de snelheid waarmee hij rond de zon draait, wordt hij ook de andere kant op geduwd. Dat duw- en trekwerk heft elkaar op.

Miljarden jaren

Daardoor wordt Mercurius niet opgeslokt door de zon en wordt hij er ook niet vandaan geslingerd. Net als alle andere planeten draait hij al miljarden jaren rondjes om de zon. En dat zal hij ook miljarden jaren blijven doen.

Beantwoord door Yannick Fritschy