Hoofd & lijf

Waarom is ijzer gezond?

Je zet je tanden niet snel in een fiets of spijker. Toch hoor je weleens dat je genoeg ijzer moet binnenkrijgen. Waarom eigenlijk?

Belangrijke taak

IJzer maakt onder meer deel uit van je bloed. Om precies te zijn: van je rode bloedlichaampjes. Dat zijn kleine ‘kuipjes’ die door je bloedvaten reizen met een heel belangrijke taak: ze halen zuurstof uit je longen en brengen die naar de rest van je lijf. Daar wordt dat zuurstof gebruikt om je eten om te zetten in de energie die je lichaam nodig heeft. Zonder rode bloedlichaampjes zou je dus niet kunnen leven.

En zonder ijzer zouden rode bloedlichaampjes hun onmisbare werk niet kunnen doen. Hun belangrijkste bestanddeel is namelijk het ijzerhoudende stofje hemoglobline. En aan dat stofje blijft het zuurstof uit je longen ‘vastplakken’.

Twee soorten

Hoe zorg je dan dat je genoeg ijzer binnenkrijgt? Niet door een handje spijkers in te slikken (nee zeg!), maar door voedsel te eten waar ijzer in zit.

Daarbij zijn er twee soorten ijzer: heem-ijzer en non-heem-ijzer. Heem-ijzer neemt je lichaam makkelijker op dan non-heemijzer. Daar staat tegenover dat zo’n 90 procent van het ijzer dat je binnenkrijgt non-heemijzer is.

Heem-ijzer zit in vlees en vis. Non-heem-ijzer vind je niet alleen in vlees en vis, maar ook in allerlei groenten, fruit en granen. Spinazie staat erom bekend veel ijzer te bevatten. Maar ook in bijvoorbeeld kidneybonen, rucola, asperges en boerenkool is best wat ijzer te vinden. En in cornflakes, zo laat dit filmpje zien:

Beantwoord door Jean-Paul Keulen