Techniek

Waarom hebben we nog geen stad onder water?

Nooit van Korala gehoord? Stap dan bij het strand van Scheveningen in de gele duikbootbus 12. Hou je goed vast en druk je neus tegen het ronde raampje. Na een kwartier zul je iets geweldigs zien. Een beetje verscholen tussen de dolfijnen en zeewierbossen: de beroemde schelptorens van deze onderwaterstad.

Oké, dit is fantasie. Maar voor hoe lang nog?

Gigantische bol

Een onderwaterstad bouwen is supermoeilijk. Maar niet onmogelijk. Als we het echt willen, dan kunnen we het.

Natuurlijk moeten huizen op de zeebodem heel stevig zijn. Anders worden ze geplet door het gewicht van de zee. Maar volgens ingenieurs kunnen we dat klusje wel klaren met sterke materialen, onderwaterrobots en onderwater-3D-printers.

Een Japans bedrijf heeft zelfs al fantastische ontwerpen gemaakt van een mogelijke onderwaterstad. Die bevat een metalen spiraaltoren met daarbovenop een gigantische bol waarin mensen kunnen leven.

Onderwaterstad

Illustratie: Shimizu Corp

Onderwaterdoodskisten

Maar er is er een groter probleem dan het bouwen. Stel dat er door slijtage een scheurtje ontstaat in een van de bouwwerken. Of dat er door een ongelukje iets misgaat met de zuurstofproductie. Of dat de bewoners na een zeebeving geen stroom of drinkwater kunnen krijgen. Dan veranderen al die mooie onderwatervilla's in onderwaterdoodskisten.

Het gaat ontzettend veel geld, gedoe en energie kosten om zo'n onderwaterstad elke seconde 100 procent veilig te houden. En dan is de grote vraag: wie wil dat betalen? Tot nu heeft geen land of bedrijf zich gemeld. Logisch, want je zult er geen geld aan verdienen en de wetenschap heeft er ook niets aan.

Het is dus wachten op multimiljardairs. Alleen als die al hun spaargeld willen inzetten, zal Korala echt gebouwd worden. Dus misschien als je Elon Musk of Bill Gates een lief mailtje stuurt...

Beantwoord door Sebastiaan van de Water