Hoofd & lijf

Waarom groeien bot en tandvlees niet terug?

Dionne

Een nachtelijke botsing met een deurpost of lantaarnpaal kan je zomaar een tand kosten. Het zou fijn zijn als die weer terug zou groeien. Ook bij terugtrekkend tandvlees kun je je afvragen: waarom herstelt dat spul zichzelf niet?

Nieuwe huid

Er zijn wel dieren die aan ‘regeneratie’ doen, oftewel het terug laten groeien van ontbrekende onderdelen. De regenworm of de axolotl bijvoorbeeld. Maar voor mensen is dat niet weggelegd.

We kunnen wel wát, zoals nieuwe huid maken als we een wondje hebben. Verder kan onze lever aangroeien. En natuurlijk kunnen we nieuwe haren en nagels krijgen. Maar een stuk bot of tandvlees: nee, dat komt niet meer terug.

Ook je tanden groeien niet terug, tenzij je nog moet wisselen. Bij niet-zoogdieren ligt dat anders. Vissen en krokodillen blijven bijvoorbeeld gedurende hun hele leven nieuwe tanden maken. Waarom wij dan niet?

Krokodil

Een krokodil blijft zijn hele leven nieuwe tanden aanmaken. Foto: Pixabay

Te kort leven

Wetenschappers hebben wel een idee. Waarschijnlijk was er tijdens de evolutie een tijd waarin zoogdieren zó kort leefden, dat het de moeite niet loonde om nieuwe tanden te maken. Die hielpen ons niet om langer te overleven.

Gek genoeg vormen lamantijnen (een soort zeekoeien), kangoeroes en olifanten een uitzondering. Die kunnen wel altijd een tandje bijzetten.

Beantwoord door Diana de Veld