Wiskunde & natuurkunde

Waarom flikkert vuur?

Vlammen kunnen zo mooi dansen. Soms een beetje verlegen, als bij een kaars. Soms wild en spectaculair, als in een open haard. Hoe kan dat?

Mini-wind

Vuur is heet. Nog heter dan je misschien denkt. Zelfs een klein kaarsvlammetje haalt temperaturen van 1400 graden Celsius.

Elke vlam verwarmt daardoor heel sterk de lucht om zich heen. En zoals je misschien weet van luchtballonnen: hete lucht stijgt omhoog.

De plek van die opgestegen lucht wordt ingenomen door koelere lucht. Die komt meestal van onder of van de zijkant van de vlam. Zo ontstaat rondom de vlam een voortdurende luchtstroom. Zeg maar een mini-wind.

Dansende vlam

Foto: stockio.com

Bij een deftige, lange kaars beweegt die wind soepel van beneden omhoog. Daarom is de vlam van zo'n kaars meestal rustig.

Vurige dans

Maar bij een waxinelichtje in een potje zit dat anders. Dan moet de koelere lucht eerst over de rand van het potje klimmen. Daarna daalt ie en dan stijgt ie weer. Hierdoor ontstaan soms ingewikkelde windwervelingen. En die blazen de vlam lichtjes heen en weer. Dat zorgt dus voor dat geflikker.

In een open haard gaat het er helemaal stormachtig aan toe. De brandende stukken hout laten luchtstromen voortdurend tegen elkaar botsen. Vandaar dat het vuur in een open haard zo… vurig kan dansen.

Zware lucht

Vuurtje doven? Dat kan bijvoorbeeld met... zware lucht. Hoe, dat laat dit filmpje zien:

Beantwoord door Sebastiaan van de Water