Techniek, Heelal & ruimtevaart

Hoeveel hitte kan een astronautenpak hebben?

Kelly

In de ruimte kan het ijskoud zijn of juist bloedheet. Hoe goed kan een ruimtepak daartegen?

IJskoud of bloedjeheet

Astronauten hebben twee pakken. Een gewoon pak voor in het ruimteschip en een speciaal buitenpak. Dat pak is voor als de astronaut bijvoorbeeld reparaties moet doen aan het ruimteschip.

Als astronaut blijf je meestal in de buurt van het ruimtestation ISS. Daar is het -120 graden: ijskoud! Tenzij de zon direct op je schijnt. Dan kan het juist zo 100 graden bóven nul zijn.

Dat komt doordat er in de ruimte geen lucht is. Op aarde beginnen luchtdeeltjes te trillen als de zon erop schijnt. Dat getril geven ze vervolgens door aan hun buren. Daardoor is het hier ook in de schaduw nog best warm. In de ruimte zijn die luchtdeeltjes er niet en wordt de warmte van de zon dus niet verspreid.

Astronaut

Foto: Pixabay via Pixels

Om de astronaut te beschermen tegen die hitte en kou, is de buitenkant van het pak van hard kunststof. Daaronder zitten meerdere lagen aluminium, nylon en polyester. De laagste temperatuur die het astronautenpak kan hebben, is -121 graden, de hoogste 121 graden.

Zo'n pak beschermt prima. Of het nou ijskoud of bloedheet is, de astronaut merkt er weinig van. Wel ga je snel zweten van al dat klussen aan je ruimteschip. Daarom zit er onder het ruimtepak speciaal ondergoed met buisjes vol koelwater. Zo blijft de astronaut lekker fris.

Beantwoord door Melanie Metz