Overig

Hoe wordt kaas gemaakt?

Thea, 55

Kaas wordt gemaakt van melk. Dat weet bijna iedereen. Maar… hoe dan?

Zuursel en stremsel

Kaas begint inderdaad met melk. Voor één kilo kaas is ongeveer tien liter melk nodig. Die melk wordt eerst eventjes verhit. Dat heet pasteurisatie. Hierdoor wordt de melk langer houdbaar.

Kaas

Foto: NastyaSensei via Pexels

Dan worden er twee dingen aan de melk toegevoegd. Zuursel, een hoopje goede bacteriën die de houdbaarheid, de stevigheid en de smaak verbeteren. En stremsel, een stofje dat de eiwitten in de melk laat samenklonteren.

Door dat stremsel verandert de vloeibare kaas in een vast goedje en wat overgebleven vocht. Dat vaste goedje heet wrongel, het overgebleven vocht heet wei.

Lekker in bad

Kaas wordt gemaakt van de wrongel. Die wordt gewassen en dan samengeperst in een vat. Daar wordt hij droog en stevig van. Én zo krijgt hij een mooie ronde vorm. Het wordt dus al echt een kaas.

De kaas gaat vervolgens in een bad met zout water. Dat heet pekelen. Het zoutbad maakt de kaas steviger, langer houdbaar en lekkerder.

Als de tijd rijp is…

Tot slot moet de kaas uitlekken, drogen en een poosje blijven liggen. Dat heet rijpen. Jonge kaas rijpt ongeveer vier weken, belegen kaas rijpt ongeveer vier maanden, oude kaas rijpt meer dan een jaar! Hoe langer de kaas rijpt, hoe pittiger de smaak.

En dan… is de kaas af. Hij gaat naar de winkel en belandt uiteindelijk op je boterham. Klaar is Kees én klaar is kaas!

Zelfgemaakte kaas

Je kunt ook zelf een kaas maken. Hoe, dat zie je in dit filmpje:

Beantwoord door Rik Peters