Hoofd & lijf

Hoe ontstaat kippenvel?

Isa, 9

Kippenvel krijg je niet alleen van kou, maar bijvoorbeeld ook van een mooi liedje. Hoe werkt dat?

Rechtopstaande haren

Ook al zie je ze nauwelijks, overal op je lichaam heb je kleine haartjes. Dat was in de oertijd wel anders: mensen hadden toen veel meer haar. Als er gevaar dreigde, bijvoorbeeld als er een troep holenleeuwen te dichtbij kwam, dan gingen van angst hun haren rechtop staan.

Heel handig, want daardoor leken onze voorouders groter en konden ze meer indruk maken op de vijand. Misschien heb je zoiets weleens gezien bij een kat die schrikt of zich bedreigd voelt.

Geplukte kip

Bij kou gebeurt er ook zoiets. Om je lijf warm te houden, trekken de kleine spiertjes die bij elk haarzakje zitten de haartjes recht overeind. Tussen de haartjes ontstaat zo een extra laagje lucht dat warmte vast kan houden. Tenminste, als je een vachtje hébt. En doordat de haartjes de huid een beetje mee omhoog trekken, ontstaan kleine bultjes die lijken op de huid van een geplukte kip.

Kippenvel

Foto: Physicsgirl via Pixabay

Het oeroude vecht- of vluchtsysteem dat je haren overeind laat staan bij gevaar of kou zorgt er ook voor dat je kippenvel kunt krijgen als je iets naars ziet of hoort. Het geluid van nagels op een ouderwets schoolbord, bijvoorbeeld. Daar zit iets bedreigends aan.

Geluksstofje

En mooie muziek? Je favoriete tranentrekker kan heel sterke emoties oproepen, met kippenvel en al. De theorie hierachter is dat je brein bepaalde verwachtingen heeft van de muziek. Van het ritme, het volume en van de melodie. Bij de ideale combinatie van voorspelbaarheid en verrassingen laat je brein het geluksstofje dopamine vrij. Als dat ene aparte akkoord of die ene onverwachte beat dan eindelijk komt, krijg je daar kippenvel van.

Beantwoord door Judith Neimeijer